Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2009:

Καθαρίζουμε τον υγρότοπο της Βραυρώνας
Αγαπητοί μας εθελοντές,

Με αφορμή την Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου), θα γίνει , όπως και ακριβώς πριν ένα χρόνο, παρέμβαση καθαρισμού του υγροβιότοπου της Βραυρώνας, ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγροτόπους της Αττικής, με μεγάλη οικολογική σημασία.

H παρέμβαση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF Ελλάς, ΑΝΙΜΑ, ΕΛΙΞ, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και το Δήμο Μαρκόπουλου.
Η δράση θα λάβει χώρα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, στις 10:30 π.μ., με σημείο συνάντησης τον χώρο στάθμευσης του Μουσείου Βραυρώνας. Ο καθαρισμός θα γίνει στο χώρο ανάμεσα στο Μουσείο της Βραυρώνας και στην εκβολή του Ερασίνου ποταμού και θα συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό της εκβολής του ποταμού και του πυρήνα του υγροβιότοπου.
Σημειώνουμε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια ενός προγράμματος αποκατάστασης, που υλοποίησε την περίοδο 2008-2009 στην συγκεκριμένη περιοχή η Ορνιθολογική με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το πρόγραμμα είχε στόχο την προστασία και αναβάθμιση του υγροβιότοπου, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για αναψυχή αλλά και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου 2008, είχε υλοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία αντίστοιχη δράση από την Ορνιθολογική με την συμβολή των εθελοντών του WWF Ελλάς, της ANIMA, σχολείων, του Δήμου Μαρκόπουλου, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά. Συλλέχτηκαν περίπου 80 κυβικά μέτρα απορριμμάτων βάρους περίπου 7,5 τόνων και παραδόθηκε καθαρή μία περιοχή έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, ενώ καθαρίστηκε η παραλία σε μήκος περισσότερο από 1.000 μέτρα.
Από τότε, χάρη σε ένα σύνολο από βοηθητικά έργα (απομάκρυνση μπάζων, φυτεύσεις, γεφυράκια, ενημερωτικές πινακίδες) και στη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ο υγροβιότοπος είναι σε καλύτερη κατάσταση και το κυνήγι έχει περιοριστεί αλλά χρειάζεται και πάλι τη συμβολή μας!

Φέρτε τους φίλους σας, την καλή σας διάθεση και ελάτε!
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Ø να φορούν κατάλληλα υποδήματα (αθλητικά ή ορειβατικά),

Ø να φέρουν γάντια εργασίας, και

Ø να φροντίσουν επίσης να έχουν μαζί τους νερό και ελαφρύ γεύμα.
Τρόποι μετακίνησης:

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν στον χώρο με δικά τους μέσα ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνουμε ότι στο σταθμό Μετρό «Εθνική Άμυνα» ξεκινούν τα λεωφορεία 304 (Εθν. Αμυνα/ Άρτεμις/ Βραυρώνα), που κάνουν τέρμα στο ξενοδοχείο «Mare Nostrum», 600 περίπου μέτρα από τον βιότοπο.

Για όσους έρθουν με Ι.Χ. παρακαλούνται να παρκάρουν πριν το χώρο του Μουσείου για την αποφυγή συμφόρησης. (Στους δρόμους γύρω από τον βιότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο θα υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες κατεύθυνσης).

Δηλώνοντας έγκαιρα συμμετοχή μας βοηθάτε να οργανώσουμε καλύτερα την προγραμματισμένη δράση μας!

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου στα τηλέφωνα 210-3314893 και 6981-233719.
Ημέρα:
Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Ώρα:
10:30 – 13:30

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
Τζένη Λαζάρου, Συντονίστρια Συλλογικών Δράσεων & Εθελοντών, τηλ. 210-3314893, email: j.lazarou@wwf.gr.

Τόπος συνάντησης εθελοντών:
Χώρος Στάθμευσης Μουσείου Βραυρώνας.

Εξοπλισμός:
Αδιάβροχα παπούτσια, γάντια εργασίας, νερό, ελαφρύ γεύμα και κυρίως καλή διάθεση!

Τρόποι Μετάβασης χωρίς αυτοκίνητο:
-Αστική Συγκοινωνία: 304 από Εθνική Άμυνα προς Βραυρώνα.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,


Τζένη Λαζάρου

Συντονίστρια Συλλογικών Δράσεων & Εθελοντών

WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Ringtones