Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ




Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS


Όλα τα μάτια είναι στραμμένα πλέον στην Κοπεγχάγη όπου από τις 7-18 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η καθοριστική Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη και απαιτεί τη δέσμευση όλων. Απέναντι στη ιστορική αυτή περιβαλλοντική πρόκληση κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θέλοντας να συμβάλει στην ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών, στην ανταλλαγή απόψεων και στη μεταφορά καλών πρακτικών σε επίπεδο πόλεων, διοργάνωσε στις 6&7 Νοεμβρίου το διήμερο ενημέρωσης και δράσης «ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΗ».


ΝΕΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διήμερο ενημέρωσης και δράσης «ΚΛΙΜΑ & ΠΟΛΗ». – Το μήνυμα της Αθήνας στην Κοπεγχάγη.
Η Αθήνα συμμετέχοντας μαζικά με περισσότερους από 350 συνέδρους και την παρουσία 50 και πλέον διαπρεπών εκπροσώπων της Πολιτείας, της Παν/κης και επιστημονικής κοινότητας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διήμερο ενημέρωσης και δράσης «ΚΛΙΜΑ &ΠΟΛΗ: Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στις 6 κ 7 Νοεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου, έστειλε με εμφατικό τρόπο, το μήνυμα της προστασίας του κλίματος στους ηγέτες, που σε λίγες μέρες θα διαμορφώσουν το μέλλον του πλανήτη στην Κοπεγχάγη.


Ψηφίζουμε κατά της Κλιματικής Αλλαγής!
Στη διάρκεια του διημέρου ΚΛΙΜΑ & ΠΟΛΗ, εγκαινιάστηκε και η πλατφόρμα του eMPOWER, της εκστρατείας συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών (από Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλλία ) σε κοινά κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα μείζονος σημασίας. Ενόψει Κοπεγχάγης, το προς υπογραφή κείμενο, καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του κλίματος. Την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υπογραφή τους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κος Σταύρος Δήμας, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Σπύρος Κουβέλης και δεκάδες πολίτες.


ΔΡΑΣΕΙΣ
Καλωσορίζουμε τη νέα ιστοσελίδα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το κλίμα
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση για το Κλίμα», σχεδιάστηκε η εκπαιδευτική ιστοσελίδα www.climateactions.gr, η οποία χρησιμοποιείται σαν εργαλείο από εκπαιδευτικούς και μαθητές, με εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό, παιχνίδια, πειράματα και ιδέες, για on line ενημέρωση πάνω στα κρίσιμα κλιματικά ζητήματα.

Το κλίμα "βρήκε το δάσκαλό του"
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, θέλοντας να ενισχύσει και υποβοηθήσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στα σχολεία, δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πακέτο για την Κλιματική Αλλαγή, επικεντρωμένο στο σχολείο και την ανάληψη δράσεων από μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Το πρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα» συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον
Η εκστρατεία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα», για το διάστημα 2009-2010, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «OUR HOME OUR PLANET» της RECKITT BECKINSER. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίζει σε πανελλαδικό επίπεδο, με παρουσιάσεις και εκδηλώσεις σε δημοτικά και γυμνάσια, για την ευαισθητοποίηση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.


ΘΕΣΕΙΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Το μεγάλο "στοίχημα" της Κοπεγχάγης
«H πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί μόνο απειλή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία. Η δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει καταλυτικά την ανάπτυξη καινοτομίας, νέων καθαρών τεχνολογιών, καθώς και προϊόντων που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτό θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κος Σταύρος Δήμας, στο διήμερο ενημέρωσης και δράσης «Κλίμα και Πόλη» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.


Ευρωπαϊκές δράσεις και δίκτυα για την αειφόρο ενέργεια
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έλαβε μέρος στο σεμινάριο για την βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική στην Ευρώπη και μετείχε ενεργά στην ετήσια συνάντηση των μελών του INFORSE. To INFORSE (International Network for Sustainable Energy) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που εργάζονται για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, για τη μείωση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αυξήθηκαν κατά 1% οι εκπομπές των ανεπτυγμένων χωρών το 2007
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του UNFCCC αυξήθηκαν κατά 1% το 2007 οι συνολικές εκπομπές των 40 πιο ανεπτυγμένων χωρών οι οποίες έχουν και υποχρέωση υποβολής αναλυτικών στοιχείων.


Πιθανή αύξηση θερμοκρασίας μέχρι και 4οCμέχρι το 2050, αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μειώσεις εκπομπών

Άκρως ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4oC και μεγαλύτερη πιθανότητα για ακραίες κλιματικές καταστάσεις.


Πόσο στοιχίζει η κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες

75-100 δις ετησίως θα είναι το ετήσιο κόστος των δράσεων που απαιτούνται, προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή οι αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περίοδο 2010-50.


Πράσινες επενδύσεις - επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα: σημειώσατε 1
Τριπλάσιες νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν οι πράσινες επενδύσεις σε σχέση με επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με πρόσφατες Εκθέσεις στις ΗΠΑ.


330 δις ευρώ ετησίως θα κοστίζει κάθε χρόνος καθυστέρησης στις πολιτικές για το κλίμα!
Σκληρή προειδοποίηση αλλά και βάση για ελπίδα προσφέρει η Έκθεση World Energy Outlook που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Σε αυτήν παρουσιάζονται σενάρια για το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας και τα απαραίτητα βήματα για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.


Η κατάσταση των ΑΠΕ στον κόσμο
Κατά 16% αυξήθηκε το 2008 η παγκοσμίως εγκατεστημένη ισχύς μονάδων «νέων» ΑΠΕ, εξαιρουμένων δηλαδή των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία είναι τα φωτοβολταϊκά που παρουσίασαν αύξηση 70%.



ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
«Σβήνουν» οι λαμπτήρες πυράκτωσης στην Ε.Ε.
Ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση των παραδοσιακών λαμπτήρων χαμηλής αποδοτικότητας στην ΕΕ, που θα ολοκληρωθεί το 2012.


Ευρωπαϊκή Ένωση και προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος
Ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν εξαντλείται -δυστυχώς- στη μείωση των εκπομπών αερίων. Κάποιες επιπτώσεις είναι ήδη αναπόφευκτες και επομένως απαιτείται έγκαιρη προετοιμασία και δράσεις προσαρμογής.

Η Βρετανία λέει «όχι» σε νέες ανθρακικές μονάδες συμβατικής τεχνολογίας
Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες δεν θα είναι εφοδιασμένες με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.


ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Ας κάνουμε τη ζωή μας «ποδήλατο»
Στο πλαίσιο του διημέρου "Κλίμα & Πόλη", ο κύριος Heinrich Bruns, Head of the Department for Green Spaces and Environmental Protection - City of Muenster παρουσίασε τις εκτεταμένες δράσεις της πόλης του. Ανάμεσα σε αυτές, κεφαλαιώδους σημασίας είναι το κεφάλαιο «ποδήλατο». Σύμφωνα με τον κ. Bruns «Περισσότερο από το 38% όλων των αποστάσεων καλύπτονται με ποδήλατο».


Καμπάνια 10:10 στη Βρετανία
Καμπάνια στη Βρετανία καλεί απλούς πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς να δεσμευτούν δημοσίως να μειώσουν τις προσωπικές τους εκπομπές κατά 10% μέσα στο 2010.

source: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Ringtones